بیماری پریودنتال چیست ؟( روش های درمان بیماری لثه ای )

بیماری پریودنتال چیست ؟( روش های درمان بیماری لثه ای )

بیماری پریودنتال چیست ؟( روش های درمان بیماری لثه ای )

بیماری پریودنتال لثه ای چیست و چگونه اتفاق می افتد ؟

یکی از مهم­ ترین ساختارهای فضای دهان انسان، بافت لثه است. بافت قرمز رنگ و به نسبت نرمی که اطراف دنداند­ها را گرفته و قسمت انتهایی آنها را می­پوشاند. وظیفه لثه حفاظت از ریشه دندان در برابر آسیب دیدن است. ریشه دندان، به نسبت تاج و مینای دندان از مقاومت کمتری برخوردار است و به نسبت، آسیب پذیرتر نشان می­دهد. از این رو، ضروری به نظر می­آید که بافتی وجود داشته باشد و از این قسمت حساس در برابر ضربه، تماس با هوا و آلودگی ­ها مراقبت کند. این قسمت همان لثه است.

اما خود لثه نیز در شرایطی می­تواند دچار مشکلاتی شود. بیماری پریودنتال، هر نوع اختلالی است که لثه را در معرض آسیب قرار دهد. به بیان دیگر، این بافت محافظتی نمی­تواند تا ابد از مشکلات خودش مصون بماند و دیر یا زود، دچار بیماری و اختلال می­شود. اگر چه که بیماری­ های لثه در مراحل آغازین خود چندان علائم واضحی ندارند، اما اگر در درمان سهل­ انگاری صورت بگیرد، عوارض بیماری لثه نه تنها بافت لثه بلکه دندان­ ها یا استخوان فک را نیز در معرض خطر قرار می­دهد.

انواع بیماری لثه ای (پریودنتال)

بیماری­ های مختلفی وجود دارند که بافت لثه را درگیر می ­کنند از جمله:

التهاب لثه: التهاب یا ورم بافت لثه که اصلی­ ترین دلیل ابتلا به آن، عدم رعایت بهداشت دهان و دندان است. این بیماری در مراحل پیشرفته می­تواند تعدادی از دندان­ های بیمار را از او بگیرد.

پریودنتیت: در این بیماری، بافت لثه تحلیل می­رود. تا آن جا که ریشه دندان نمایان شده و ممکن است دندان یا حتی استخوان فک بیمار از دست برود.

سیاه یا سفید شدن بافت لثه: معمولا سیاه شدن بافت لثه به دلیل مصرف زیاد سیگار رخ می­ دهد. سفید شدن لثه هم احتمالا مربوط به کم خونیست، اگرچه بهتر است در این مورد به پزشک مراجعه شود.

عفونت لثه: عفونتی که در مراحل بعدی به التهاب لثه منجر می­شود. تغییرات هورمونی، عدم رعایت بهداشت دندان و دخانیات، اصلی­ ترین عوامل بروز این مشکل هستند.

سرطان لثه: عامل اصلی سرطان لثه هم استعمال دخانیات است اما اگر این بیماری را در مراحل اولیه تشخیص بدهید، جای نگرانی زیادی نخواهد داشت.

بیماری پریودنتال چیست؟

علائم بیماری لثه ای در افراد چگونه است ؟

از التهاب لثه گرفته تا تغییر رنگ آن یا درد مضمن دندان، همه از علائم بیماری لثه هستند. شاید در روزهای اول ابتلای بیمار به بیماری­ های پریودنتال، تشخیص آن سخت باشد. به هر حال، بیماری لثه ای نیز مانند هر بیماری دیگری شامل حالت ­های خفیف یا شدید است. علائم بیماری لثه ­ای در حالت خفیف، طوری نیستند که فرد از آنها زجر بکشد؛ اما به مرور زمان، نشانه ­های بیماری واضح ­تر و ترسناک ­تر می­شوند. به هر حال، علائم بیماری لثه ای از همان ابتدا قابل مشاهده هستند، اگر چه ممکن است بیمار نداند که ریشه آنها، لثه ها هستند.

به عنوان مثال، یکی از علائم بیماری لثه، بوی بد دهان است. اگر چه از همان ابتدا تشخیص این عارضه برای بیمار و اطرافیان او ممکن است، اما این عارضه می­تواند دلایل متفاوتی داشته باشد که یکی از آنها لثه است. در هر صورت احتمال دارد بیمار به دلایل متفاوتی، این مشکل را چندان جدی نگیرد. دیگر علائم بیماری لثه نیز ممکن است در وضعیت مشابهی باشند؛ مانند حساس شدن دندان به گرما و سرما یا احساس درد هنگام جویدن غذا

بر خلاف این دو مورد، علائم دیگری از بیماری های لثه هیچ جای تردیدی باقی نمی­گذارند. به بیان بهتر، برخی علائم به صورت واضح، خبر از یک بیماری لثه ای می­دهند. علائمی نظیر سیاه شدن یا سفید شدن لثه، خونریزی لثه ای، التهاب لثه و نمایان شدن ریشه دندان.

عوامل تاثیرگذار بر بیماری پریودنتال

اصلی­ ترین عامل ایجاد بیماری لثه ای، پلاک دندان است. همان چیزی که به آن “جرم” می­ گوییم. جرم و پلاک دندان منجر به رشد سریع باکتری ­ها شده و منجر به بیماری لثه می­شوند. اصلی­ ترین به وجود آورنده پلاک­ ها، عدم رعایت بهداشت دهان و دندان است. عوامل دیگری نیز وجود دارد که ابتلا به بیماری لثه­ ای زیر سر آنها هم هست. از جمله مصرف دخانیات، داروهایی که به رشد غیر طبیعی بافت لثه سرعت می ­بخشند، تغییرات هورمونی و حتی ژنتیک. در صورتی که یکی از والدین شما مبتلا به بیماری لثه باشد، به احتمال بیشتری شما هم در آینده مبتلا خواهید شد.

راه ­های پیشگیری از بیماری پریودنتال (لثه) در افراد چیست ؟

اقداماتی وجود دارند که با انجام آن ها می­توانید جلوی ابتلا به بیماری پریودنتال را بگیرید یا حداقل آن را به تعویق بیاندازید. بعضی از این اقدامات عبارت­اند از:

– فاصله گرفتن از دخانیات: به هر میزان که از سیگار و قلیان فاصله بگیرید، به سلامت لثه نزدیک­تر خواهید شد.

– بهداشت دهان و دندان: استفاده مرتب از مسواک به همراه نخ دندان، تجمع ذرات غذا در میان دندان­ های شما را از بین می­برد. این اتفاق برای لثه و دندان شما مفید و برای باکتری­ ها مضر است و جلوی رشد آنها را می­گیرد.

– مراجعه مرتب به پریودنتیست: در فواصل زمانی مشخص(بین شش ماه تا یک سال) به متخصص لثه مراجعه کنید تا اگر مشکلی وجود داشته باشد، در همان مراحل ابتدایی شناسایی و برطرف شود.

– تغذیه: مصرف مواد غذایی شیرین (خصوصا قند و شکر) برای سلامت دندان و لثه مضر است. با کاهش مقدار آنها به لثه­ های خود لطف می­کنید. مصرف آب به مقدار کافی، لطف دیگری است که می­توانید به لثه­ هایتان بکنید.

راه ­های پیشگیری از بیماری پریودنتال (لثه)چیست ؟

روش های درمان بیماری لثه ای

به طور کلی، هر بیماری پریودنتال درمان خاص خود را دارد. اگر ریشه بیماری در رژیم غذایی بیمار باشد، با اصلاح رژیم بیمار می­توان جلوی پیشرفت بیماری را گرفت و یا حتی آن را برطرف کرد. رعاتی بهداشت دهان نیز تاثیر مشابهی بر برخی بیماری ­های لثه در مراحل خفیف دارد.

راه دیگر درمان این بیماری ­ها، عمل­ های جراحی است ، که میتوانید با مطالعه هزینه جراحی لثه در این مقاله از قیمت ها مطلع شوید. بسته به اینکه بیماری چقدر پیشرفت کرده باشد، موارد مختلفی پیشنهاد و روی لثه فرد اعمال می­شود. جراحی­ هایی نظیر جراحی فلپ پریودنتال، جراحی پیوند لثه، جراحی سینوس لیفت یا در مراحل بسیار وخیم­تر، پیوند استخوان.

به هر حال، بیماری لثه در هر مرحله ­ای که درمان شود، برای سلامت دندان­ های بیمار بسیار مفید است. پس اگر نشانه­ هایی از بیماری لثه را در دهان خود می­بینید، بهتر است برای مراجعه به پریودنتیست امروز و فردا نکنید.


ارسال نظر

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.